Social Icons

twitterfacebookgoogle plusrss feedemail

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Σοβαρή ζημιά σε καλλιέργειες βαμβακιού στη Θεσσαλονίκη


Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε περίπου 7.000 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού στις περιοχές Κύμινα, Μάργαρα, Άδενδρο και Βραχιά της Π.Ε. Θεσσαλονίκης από ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε σε καλλιέργειες ρυζιού της περιοχής
. Το ζιζανιοκτόνο – σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου – ήταν σκεύασμα Propanil κακής ποιότητας που εισήχθη παράνομα από την Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκεύασμα αυτό λόγω της ποιότητάς του δεν μπορούσε να συνδυαστεί με τα καθιερωμένα σκευάσματα MCPA που χρησιμοποιούνται στην περιοχή, αναγκάζοντας τους ψεκαστές να το αναμίξουν με ένα άλλο σκεύασμα Εστέρα του 2,4-D. Οι ψεκασμοί του ρυζιού έγιναν με υψηλές θερμοκρασίες και σε ώρες που δεν υπήρχε άπνοια με αποτέλεσμα το 2,4-D να μεταφερθεί στις παρακείμενες καλλιέργειες βαμβακιού και να προκαλέσει τη ζημιά.
Με το θέμα ασχολείται ο Καθηγητής Ζιζανιολογίας στο ΑΠΘ κ. Ηλίας Ελευθεροχωρινός ο οποίος αποδίδει τη ζημιά σε δύο αίτια, στη χρήση ενός κακής ποιότητας ζιζανιοκτόνου που εισήχθη παράνομα και στη χρήση του πτητικού εστέρα του 2,4-D ο οποίος κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα μας αλλά δεν συνιστάται η χρήση του στο ρύζι.
Για το Propanil ο κ. Ελευθεροχωρινός δηλώνει ότι είναι ένα απαραίτητο ζιζανιοκτόνο για την καταπολέμηση της κύπερης στο ρύζι του οποίου όμως η έγκριση ανακλήθηκε κατά τη διαδικασία της επαναξιόλογησης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ. Και ενώ η Ιταλία φρόντισε και πήρε εξαίρεση, ως μια απαραίτηση χρήση, όπως παρέχει τη δυνατότητα η ΕΕ, η χώρα μας δεν έκανε τίποτα. Έτσι για την εξυπηρέτηση των ορυζοκαλλιεργητών αρκετοί είναι εκείνοι που προσφεύγουν στην (παράνομη) εισαγωγή σκευασμάτων του προπανίλ από Ιταλία ή και Τουρκία.