Social Icons

twitterfacebookgoogle plusrss feedemail

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ελλάδα, "χώρα" δίχως Γεωπόνους

Ένα πολύ ενδιάφερον άρθρο που διάβασα απo τον ιστότοπο e-geoponoi.gr, και σκέφτηκα να το ανεβάσω, σχετίζεται με την Ελλάδα -μια άκρως γεωργική χώρα - στην οποία όμως εκλείπουν οι γεοπώνοι. Πιο αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

Πολλές φορές, από τα προσωπικά μου βιώματα και όχι μόνο, νομίζω πως σε αυτή την χώρα, που λέγεται Ελλάδα, οι πολίτες προσπαθούν μόνοι τους να επιβιώσουν χωρίς κανόνες, αλλά και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Ουσιαστικά είμαστε μόνοι μας.
Και ενώ νιώθουμε όλοι μας την ύπαρξη του κράτους, ως τον χειρότερο συνέταιρο σε κάθε οικονομική μας δραστηριότητα, ο συνέταιρος αυτός, έρχεται απλά να εισπράξει το 25%, από τα κέρδη μας, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα.
Αλλά πέρα από τις οικονομικές μας δραστηριότητες, δεν υπάρχει καμία υποστήριξη ,ελεγκτική, υποδομών ή έστω κατανόησης της προσπάθειας επιβίωσης μας.
Η χώρα μας, με αρνητικό πλέον αγροτικό ισοζύγιο και χάνοντας κάθε χρόνο το τρένο της ανάπτυξης, έφτασε στο σημείο να εισάγει το 83% των καταναλισκόμενων αγαθών , ανάμεσα τους και ειδών διατροφής. Σήμερα στην χώρα μας μπορεί να έχουν δημιουργηθεί 4-5 αλυσίδες Σούπερ-Μάρκετ, οι οποίες εισάγουν, ότι θέλουν, όπως θέλουν και μας το πετάνε στο ράφι, στερώντας μας την δυνατότητα επιλογής. Φυσικά έχουν την δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές των βασικών αγαθών επιβίωσης, αλλά και να εκβιάζουν τους ανοργάνωτους παραγωγούς στην απορρόφηση των προϊόντων τους.
Η χώρα μας δεκαετίες τώρα, σταμάτησε να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα. Έχασε τις μεγάλες αγορές και η δύναμη της τηλεόρασης και του Αμερικανικού τρόπου ζωής, άλλαξε τις καταναλωτικές μας συνήθειες, με αποτέλεσμα να έχουμε όλοι την πεποίθηση ότι τα Γερμανικά αυγά, τα Ιταλικά πορτοκάλια κλπ είναι πολύ καλύτερα από τα Ελληνικά.
Φυσικά η Ελλάδα και ο κρατικός της μηχανισμός, ενδιαφερόταν πως θα διαχειριστεί ένα σύστημα χωματερών και επιδοτήσεων, για να συμπληρώσουν το χαμένο εισόδημα των παραγωγών.
Αυτά τα πράγματα όμως είναι γνωστά και τα ξέρουν όλοι. Το παράξενο στην όλη Ιστορία είναι, γιατί το Ελληνικό κράτος αποφάσισε να αυξήσει τις σχολές και τους εισακτέους σε αυτές, ώστε να δώσει στην αγορά εργασίας επιστήμονες Γεωτεχνικούς;
Δεν έχω ακούσει μεγαλύτερη βλακεία στην ζωή μου, ότι δεν είναι απαραίτητο, να ασκείς ως επάγγελμα, αυτό που έχεις σπουδάσει. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, ποιος προστατεύει το δικαίωμα σε κάποιον, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με αυτό που έχει σπουδάσει, αλλά δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες και οι προϋποθέσεις; Είναι σαν να λές σε κάποιον να κουραστεί να δουλέψει 5 χρόνια και στην συνέχεια να αγοράσει ένα αμάξι, αλλά να μην υπάρχει δρόμος να το οδηγήσει.....
Από την άλλη φυσικά το Ελληνικό κράτος με καμάρι, δημιούργησε και συντηρεί ένα Υπουργείο με το όνομα Αγροτική Ανάπτυξη & τροφίμων. Εκεί μέσα υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύομαι ακριβώς να καταλάβω τί ακριβώς κάνουν κάθε ημέρα που πηγαίνουν στο γραφείο τους. Τι ακριβώς κάνουν κάθε μήνα που περνάει, κάθε χρόνο που χάνετε;
Μήπως αυτοί οι υπάλληλοι (που είναι και Γεωπόνοι) πελαγώνουν ή αγχώνονται με το εάν θα λάβουν οι Έλληνες αγρότες Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για να κάθονται; Ανησυχούν εάν θα πληρώσουν τα χρήματα ή εάν θα βάλουν κάποιο πρόστιμο για την όλη διαδικασία σε κάποιον που δηλώνει 5-10 ή 100 στρέμματα παραπάνω; Συγνώμη αλλά αυτό που λέει η κοινή λογική είναι, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι γραφιάδες λογιστές. Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι Γεωπόνοι.
Αλλά που υπάρχουν οι Γεωπόνοι στην Ελλάδα; Θα μου πείτε στον Ιδιωτικό τομέα. Πολύ λογική σκέψη. Αλλά από τα 7.500, σημεία πώλησής γεωργικών εφοδίων χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς Γεωπόνους υπεύθυνους πανελλαδικά, δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι εκεί αναπαράγεται η επιστήμη. Αντίθετα αυτά τα παράνομα κέντρα στερούν 7.500 θέσεις εργασίας σε έναν επιστημονικό κλάδο που κατά 60% εγκαταλείπει το επάγγελμα.
Που βρίσκονται οι Γεωπόνοι; Μα ίσως είναι οι Ιδιώτες Γεωπόνοι με τα δικά τους Γεωπονικά καταστήματα. Πολύ λογική σκέψη. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι, κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αλλά θα ήθελα έστω και ένας από αυτούς να μου πεί τι ακριβώς κάνει κάθε ημέρα. Ανοίγει το κατάστημα του, τις εμπορικές ώρες, πρωί και απόγευμα, αλλά προλαβαίνει επίσης να μπεί στο χωράφι, να δει ένα πρόβλημα της καλλιέργειας κλπ κλπ; Μήπως όλοι αυτοί έχουν μετατρέψει τα Γεωπονικά τους καταστήματα σε εμπορικά; Μια σκέψη κάνω....
Ας μή ξεχάσουμε και τους συμβούλους Γεωπόνους ή αυτούς με τα δικά τους μελετητικά γραφεία. Αλήθεια θα ήθελα ένας από αυτούς να μου πεί πως ζουν. Από τις 2-3-10 μελέτες που θα τύχει να κάνουν, με ένα Σχέδιο Βελτίωσης; Δυστυχώς έχω πολλούς γνωστούς που δοκίμασαν και έκλεισαν. Αλλά ακόμα και εάν κάποιοι από αυτούς, εργάζονται πραγματικά σωστά, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, που δεν έχουν επαρκή απορροφητικότητα Ευρωπαϊκών Χρημάτων, τι ακριβώς συμβαίνει;
Δυστυχώς από τα προσωπικά μου βιώματα, ζώντας και δουλεύοντας στην επαρχία δεν έχω δεί ποτέ κάποιον Γεωπόνο Ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα να βρίσκεται σε κάποιο χωράφι, την ώρα των καλλιεργητικών εργασιών, για συμβουλευτικούς λόγους κλπ κλπ.
Υπάρχουν φυσικά οι Γεωπόνοι τους ΕΛΓΑ εκεί που γίνεται κάποια καταστροφή ή οι Γεωπόνοι ; του ΟΠΕΚΕΠΕ για να μετρήσουν να μετρήσουν να μετρήσουν.
Με όλα τα παραπάνω και χωρίς την διάθεση να απαξιώνονται τα πάντα και το έργο σοβαρών ανθρώπων που όντως προσφέρουν, απλά θα ήθελα να επισημάνω, ότι μάλλον έχουμε πάρει τον στραβό δρόμο. Πάλι κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, βλέπω γύρο μου, κλειστά εργοστάσια μεταποίησης, αγανακτισμένους αγρότες με την φτώχεια τους, μολυσμένες και δηλητηριασμένες περιοχές και πόρους, ανθρώπους να πεθαίνουν από καρκίνο, ακατάλληλα αγροτικά προϊόντα, εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες και ανθρώπους που δεν τους καίγεται καρφί.....
Βλέπω γύρο μου μια χώρα που δεν θέλει Γεωπόνους. Που δεν χρειάστηκε ποτέ τις υπηρεσίες τους. Που σχεδίασε, ένα λογιστικό καταστροφικό σύστημα διαχείρισης κοινοτικών χρημάτων, εκμεταλλευόμενοι την οικονομία, την υγεία και τους πόρους της χώρας μου.
Ένα κράτος που αντί να χτίζει, γκρεμίζει. Ένα κράτος που εκμεταλλεύεται τα όνειρα και τις ελπίδες των πολιτών της.
Αλήθεια πόσο καιρό έχω να ακούσω ένα επίτευγμα Έλληνα Γεωπόνου από κάποιο κρατικό ή Ιδιωτικό οργανισμό. Αντίθετα εάν ψάξω, θα βρω συναδέλφους που διαπρέπουν σε κάποιο πόστο του εξωτερικού.
Πραγματικά, δεν έχω δεί περισσότερη αδιαφορία και εγκατάλειψη σε άλλον επαγγελματικό κλάδο.