Social Icons

twitterfacebookgoogle plusrss feedemail

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Αρωματικές βανίλιες και δαμάσκηνα


Η δαμασκηνιά με τον πλούτο των ποικιλιών προσαρμόζεται σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Η καλλιέργειά της μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας με την προϋπόθεση να αρδεύονται και να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες ποικιλίες για κάθε περιοχή.
Οι ευρωπαϊκές ποικιλίες της δαμασκηνιάς ευδοκιμούν σε περιοχές με ψυχρό χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι γιατί έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε ψύχος το χειμώνα. Οι ποικιλίες αυτές ανθίζουν όψιμα, σπάνια παθαίνουν ζημιές από παγετούς και είναι πιο κατάλληλες για τη βόρεια Ελλάδα.
Αντίθετα οι ποικιλίες της ιαπωνικής δαμασκηνιάς ανθίζουν πρώιμα και είναι κατάλληλες για τις θερμότερες περιοχές της χώρας. Έτσι ενδείκνυνται σε πεδινές περιοχές όπου όμως δεν σημειώνονται ανοιξιάτικοι παγετοί.
Η δαμασκηνιά αποδίδει καλύτερα σε βαθιά, ελαφρά ασβεστώδη, μέσης σύστασης εδάφη που στραγγίζονται καλά. Θεωρείται ευαίσθητη σε ισχυρούς ανέμους και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι ανεμόπληκτες περιοχές.
Για νωπή κατανάλωση δαμάσκηνων ενδείκνυνται οι παρακάτω ιαπωνικές ποικιλίες Black Beauty, Calita, Santa Rosa, Super Black Star, Black Diamond, Laroda, Friar και οι ευρωπαϊκές Stanley, Σκοπέλου (Agen) και President

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου